G&G/Cybergun FN F2000

ggf2000.jpgFuturisztikus külsejével igazi élien fegyver kinézete van a FN F2000-nek. Dizájn szempontból le sem tagadhatná, hogy a ’90-es években született. Bionikus, futurisztikus, kissé ízléstelen külső kézbe véve kényelmes és kezes jószágnak bizonyul.
Elmélázva a külsőn erőteljes P90 behatást láthatunk, főleg a csőtegelyvonalától lefelé.
Bullpup rendszerű, tehát az AEG esetében a gearbox hátul van. Ennek következménye, hogy a kompakt mérete ellenére viszonylag hosszú cső préselhető a bele. (Az airsoftban NEM a csőhossztól függ a lőtáv és a pontosság!).
ggf2000_1.jpgA teljes FN feliratokat a licensz birtokos Cybergunnak köszönhetjük. Ez egy felsőkategóriás AEG a maga 400€ körüli árával, amire ráerősít a kidolgozás minősége.
A tok teljesen műanyagból készült. Az egyes alkatrészek passzosan illeszkednek egymáshoz. ggf2000_27.jpgAz anyag (PA) merevségére nem lehet panasz. Lévén, hogy ez egy eredetileg is polimerből készült fegyver, az airsoft verzió anyagválasztásánál sem tudtak  nagyon mellényúlni. Emiatt az anyag falvastagságai elég masszívak tudnak lenni úgy, hogy az eredeti dimenziók ne nagyon sérüljenek. ggf2000_2.jpgOlyannyira műanyag a cucc, hogy az első szíjakasztó is ebből készült, akárcsak a csap, amin forog.
A felhúzókar egyedül, ami oldal specifikus kezelőszerv. Esetünkben nincs funkciója.
A kinézet fő meghatározó eleme, amitől igazán mélytengeri állat külsőt kap a gyári távcső borítása. A távcső felett egyszerű fix irányzékok kaptak helyet a műanyagba öntve. A szíjakasztó mögötti gombbal lehet levenni. Lenyom, előrecsúsztat és felemel.ggf2000_3.jpgAz optika képe tiszta és éles. Ez a maximum, ami elmondható eme borzalomról. Nem is igazán a távcsővel van baj, hanem a rendszerrel, ahogy kapcsolódik a testhez. Gyárilag ferde a szálkereszt. Aminek az az oka, hogy a képen lefelé 45%-ban kiálló rész nem fér el a házában, emitt összerakva balra csavarja a scope-ot. Ehhez asszisztál a tény, hogy az optika rögzítése SZAR. Van egy sztenderd sín, amire felcsavarozódik. Ez a sín vékony, műanyag és ehhez képest hosszú, amit tetéz, hogy csak a két végén van megfogatva keresztbe két csavarral. A kettő között “lebeg”, alulról semmi sem támasztja. Hiába tűnik úgy, hogy rajta van a tokon, valójában nincs. A kettő között van pár tized mm-nyi hely. Emiatt flexibilis az egész szerkezet. Szóval, ha ilyet szeretnél venni, akkor csak a scope nélküli, rail-es verzió ajánlható jó szívvel.ggf2000_5.jpgA valódi a hüvelyeket előre löki ki. Nagyjából kidolgozásra került ez a részlet a porvédő ajtóval egyetemben.ggf2000_26.jpgAbszolút P90 kezelőszerve az elsütőbilletyű és a tűzváltó. Előbbi szokás szerint kétállású gomb. Ehhez a forgókapcsoló határolja az utakat. Az elsütés érzése, hosszú. A rugóerő miatt nehéz. Összességében igazán kellemetlen a hosszú, rudaztos szerkezet nyomkodása.ggf2000_6.jpgKézzel a fentebbi részegységekre szedhető szét. ggf2000_4.jpgA hop up állítás a felcsapható ajtó mögött található. A nyílás egész nagy, viszont az M4 jellegű kamra állítása kínkeserves körömmunkát igényel. Hiába a nagy nyílás, ha érdemleges hozzáférhetőség csak igen keskeny határok között érvényes.ggf2000_7.jpgA G&G-nél nagy slágertermék a klasszikus, 3 fogaskerekes M4 kamra. Nos, ennek egyik iterációja látható a képen. Azaz a V6 gearboxhoz szabott verziója. Ennek jele a csonkolt adagolócső. A kamra rögzítésével alapvetően nem lenne probléma, ha a gyártó mondjuk egy o-gyűrűt rakott volna a csőre, amivel kihézagolja azt 1-2m-t, amennyit el tud mozdulni. Ha ez megvan nagyon stabil cső és a kamra.ggf2000_23.jpgSzóval M4 kamra. A szokásos, alapvetően jó/passzos G&G kivitelben. Ebben a fegyverben szívesen látnánk valami tárcsás megoldást, ahogy pl a P90-ben is. A fentebb említett körülményes állítás miatt.
A zöld G&G alap felszerelése a cuccnak. Sokat bizonyított hop up gumi, köznyelvben igazi menekülő út a csájníz márkákba szereltektől (pedig ezt is érinti a kompatibilitás para).
A réz cső minőségére kevés panasz lehet. Nincsenek egetverően elmart hornyok, teszi a dolgát.ggf2000_12.jpgGearbox oldalról megismerkedhetünk a G&G 6-os verziójú meghajtóegységével.ggf2000_13.jpgAkárcsak a referenciapontként emlegetett P90, a G&G az F2000-ben szintén erre bízta levegősűrítés előállításának a feladatát. Persze, ehhez átdolgozta a kissé. ggf2000_14.jpgA legszembetűnőbb a kapcsoló. Akár csak a P90-ben, az elsütőbillentyű és tűzváltó fentebb említett metódusával együtt dolgozik a két érintkező pár.ggf2000_15.jpgA felső az egyeslövésért felelős, az alsó a sorozatért. ggf2000_25.jpgGyárilag hibás a szerkezet. Idegesítő a kattogásos jelenség, amikor az billentyűt behúzva a motor épp csak megindul, de ciklus nem megy végbe. Lassabban húzva az eb-t sikerül lövés kiváltani. Bosszantó és felháborító. Sorozatra kapcsolva nincs ilyen baj, mivel az a kapcsoló paraszt egyszerű, nincs körülötte megszakító szerkezet, csak nyers erő, amivel egymásnak nyomjuk az érintkezőket.ggf2000_24.jpgA probléma abban keresendő, hogy az egyeslövést úgy kell megkonstruálni, hogy a kapcsoló instabil legyen. Tehát a legkisebb pöccintés hatására kapcsoljon szét, amit a cut off lever ad. A G&G ezt túltolta. A cut off lever fent látható része akad bele a fehér kapcsolóba. Ez a rész túl vastagra sikeredett, gyakorlatilag a cut off lever elmozdulása nélkül szétpattintja a kapcsolót. A megoldás egyszerű. Le kell szedni némi anyagot, hogy ráfutáskor ne kapcsoljon szét.ggf2000_16.jpgMódosításon esett át a rugóvezető körüli rész. Telepi nyelven efpées állítós. A rugóvezető vége menetes lett. Ebben imbusz nyílás található, amivel összekontrázható a képen látható anyával. Így rögzül a beállított efpées.

A gb ház szendvicsbe fogja az acél betétet, amibe a rugóvezető kerül.ggf2000_20.jpgMinimum.ggf2000_21.jpgMaximum.
Ezzel a rugóval 355 és 420 között lehetett állítani az fps-t.
Működése. A rugók akkor adják le a legtöbb “fps-t”, ha tökig össze vannak nyomva, ezt hívjuk menetrezárásnak. Az esetek 99%-ában az airsoft fegyverekben nem nyomódik össze teljesen rugó, ergo nincs kihasználva a rugóban lévő összes potenciál. Ez az egyik oka, hogy miért lehet különböző értékeket mérni két ugyanolyan jelölésű rugóra más-más konfigurációkban. Szóval az előfeszítés mértéke nagyban befolyásolja a kimeneti teljesítmény. (Extrém példa: dual sector gear rendszerek 150, 160-as rugóval 400 fps alatt.)ggf2000_17.jpgA belső alkatrészek nincsenek agyon kenve, ahogy azt egy-két kínai replikában láthatjuk.ggf2000_19.jpgMaga a ház tartogat pár újítást a Marui alaphoz képest a trükkös rugóvezető mellett. Nagyon helyesen gondolták, hogy a belső sarkokat le kell kerekíteni a repedéses törés elkerülése végett, ami ugyanúgy fenyegeti a V6-ot mint a V2. (Pánik hangulat ON.)
8mm-es golyóscsapágyakat ragasztottak(!) nagyon helyesen furatokba.
A felső félen a henger kivágásánál hátul látható 4 dudor. Ezek fogják részben a testbe a gearboxot. A két műanyag félbe raktak egy a gearbox profiljára hajtogatott lemezt. Ebbe akad bele a 4 csöcs. Hátulról pedig, egy műanyag lap fogja.ggf2000_18.jpgBelsőségek terén a legspecifikusabb alkatrész a cut off lever. A P90 áttervezett verziója, mintha egy rántással hátraficcentették volna a kapcsolóval érinkező részt.

A többi alkatrész nagy újdonságot nem hoz. Alap cuccok, amikkel elketyeg a szerkezet a 300-400 fps közötti általános kézifegyver sávban.ggf2000_22.jpgA motor kelletlen és lassú.ggf2000_11.jpg1db hi-cap tár jár a replikához. A középső az. Hosszra a normál AEG STANAG és a hosszú között lebeg.ggf2000_10.jpgHátulról.ggf2000_9.jpgNo, de nem is a mérete az érdekessége. A fegyver meglehetősen válogató tárak tekintetében. A fenti ábra mutatja, hogy az átlag M4 tárnak a bb retesz háza hosszabb.ggf2000_8.jpgA G&G F2000 esetében ez az ért probléma, mert a gearboxnak a tárfészekben a lehető legszarabb helyen található egy szemölcse. Így a normál tárak nem akadnak bele.

Összegzés.

Minőségi, de cseppet sem problémamentes AEG-et rakott össze a G&G. A külső és a műszaki tartalom bizonyos esetekben példás és előremutató, máshol bosszantó, főleg a vételár tekintetében. Úgy néz ki ez az ára a különcködésnek. A bódé és úgy anblokk a külső kellemes, fogásra kényelmes. Az elsütés borzalmas még akkor is, ha ki lett gyomlálva a gyári hiba. A kapcsoló védelme (és beszerezhetősége) érdekében nem árt megfejelni egy FET-tel.  Ha F2000 fanatikus vagy (van ilyen?) csak a rail-es verziót vedd.

Alkatrész-ellátottság. A helyzet úgy hozta, hogy a vége nem volt meg ennek a példánynak. Persze égen-földön nem lehet beszerezni ilyet, egy ennyire réteg termékhez. Írtam a G&G-nek, hogy megoldható-e a dolog. Csodák csodájára kaptam választ, amiben nyitottak voltak a témára.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.