Cyma CM.041K – MP5K

cm041k.jpgCyma nevet a játékosok éveken keresztül az AK variánsokkal azonosították. Ez volt a főcsapás irányuk. Mellette futott az M14 széria, Marui platformon. Majd sok AK variáns, olcsó M14 után következett az AR15 család, P90, egy kis G36, villany SVD-k (Real Sword alapokon) és jelen bejegyzés tárgyának családja, az MP5. A széria két verzióban jelenik meg. EBB, azaz a dugattyú mozgat egy koloncot, ami a visszarúgást imitálja és az EBB mentes, klasszikus verzió. Ezek rendre CM.049 és CM.041 kódnéven futnak. Ugyanakkor (ismét) ketté válik az MP5 család. Szerkezetileg az MP5K/PDW belülről más, mint a teljes méretű MP5-ök. Ebben a V2 helyett V3 gearbox lapul és a hop up kamra kialakítása is eltérő.
Jelen bejegyzés tárgya az H&K MP5K másolata. Másik verziója az MP5K-PDW. A főbb különbségek az oldalra hajtható válltámasz és a csővégén lévő hangtompító adapter (+lángrejtő). Valamint ~30€-nyi differencia.

 

cm041k_1.jpgA fegyver főváza spiáterből készült. Az előagy-vertikális markolat egész jól textúrázott műanyagból van. Műanyag tovább az elsütőszerkezetház, pisztolymarkolat, ahol a motor és V3-as gearbox lakik.
Kézbe véve első reakció, hogy méretéhez képest tetemes tömeggel rendelkezik. Nyeklés-nyaklás nem tapasztalható. Minden stabilan áll rajta. A tűzváltókar pontosan és jól elhatároltan ugrik pozícióba. Egyben van érzést kelt a kézben.
Az elsütőbillentyű szerkezeti kialakításánál fogva hosszú úton jár.cm041k_2.jpgHátulról a fegyver egy szíjakasztós záródugót kapott. Az akku behelyezéséhez ezt kell eltávolítani. 2db rugós stift tartja, szerszámmentesen oldható. Mivel az MP5K-ban meglehetősen korlátozott a hely az akku számára, ezért a Maruinál annak idején a V3-box belefaragása mellett döntöttek. Mivel a boxnak nincs olyan “taraja”, mint a V2-nek, így van hely felette az akkunak. És e miatt nincs belőle EBB.cm041k_3.jpgA fegyver vezetékei az előagyba futnak be. Az akkut csatlakozóval előre kell a helyére csúsztatni. Az előagyat szintén egy stift rögzíti, ami egyben szíjakasztó pont is.cm041k_4.jpgEz szintén rugós, ám itt a hajlított drót kilóg a stift profiljából, így meg tudja tartani a fegyvert. A felhúzókar-imitáció inkább csak jelzésértékékű. Felhúzható, de ha bent van az akksi nem érdemes vele próbálkozni, könnyen elnyírhatja az akku puha szilikon szigetelést.
Aki FET-ben gondolkozik az előagyban épp van annyi hely, hogy (sztenderd) TO-220 tokozású egyszerű áramkör pont elférjen.

Nézzük a belsejét. Mitől jó ez a cucc.cm041k_5.jpgA hop up kamra műanyag és működési elvét tekintve az AK-kba szereltekkel megegyezik. Különbség, hogy az állítókar a másik oldalra került. Ezt a fajta kialakítást szeretjük. Pontosan, finoman állítható. A lenyomókar egész passzosan állt a kamrában. Tengelyét a gyárban valami forró tárggyal fixre sütötték. Ami alapvetően nem tragédia. Egyetlen probléma, hogy a csavarjok szokás szerint nem rögzítik, nem szorítják eléggé az állítókart. A csap, ami vezetni hosszabb, így hiába van tökig betekerve, nem fog rajta szorítani.
A gumi ebben hagyományos kialakítású volt. Ami kicsit ellent mond annak, amilyen gumikkal szerelni szokták mostanában a Cyma fegyvereket.
A csőhosszra gerjedők ne olvassák a következő mondatot! 110mm a hossza. A gyári gumival, lenyomóval,  345 fps környékén (beállított hop uppal), kitakarítva, rendbe rakva, 0,28-as G&G bb-vel, MASZ általános kézifegyverek kategóriáján belül kiemelkedően szépen teljesít. Lőtávban és pontosságban is. Ezt a kettőt alapvetően még mindig a hop up szerkezet, gumi és a jó minőségű bb határozzam.  Aki kételkedne nyugodtan próbáljon ki egyet. Szerkezetileg el van találva a cucc. A hop up kamra fixen a helyén, ahogy gearbox is, a rövid cső nem kolompol a külsőcsőben és rövid úton/ideig érintkezik a bb-vel.cm041k_6.jpgA V3-as, 02C névre hallgató Cyma boxban sok újdonság nincs. Unalomig ismert, megbízható szerkezet. Különbség az AK-khoz képest az elsütőbillentyű, a motor adapter és a tűzváltó panel. A képen jól látszik, hogy az utóbbi felel a biztosításért is, amellett, hogy a cut off levert mozgatja. A motor adapter felelős azért, hogy a marklatba csavarozhassuk a gearboxot és központosítja a hosszúnyakú motor tengelyét.cm041k_7.jpgA box szokás 7mm-es fém csapágyakon csúszik. Hely szempontjából jó hír, hogy vastagabb vezetékek is beférnek a box és a tok közé.cm041k_8.jpgHa egy Cyma boxot láttál, kb. láttad mindet. Szokás szerint tocsog minden a kétféle zsírtól.
Bővebben itt írtam róla: http://rockoairsoft.hu/cyma_cm_040i/

Jelenleg valahol 120€ körül lehet hozzájutni egy ilyenhez. Az ár függvényében teljesen rendben van a kis méregzsák. Minden körülmények között megállja a helyét akár CQB, akár dzsindzsázás. Olcsóbb verzióban ott Galaxy G.5, ami szintén jól lő, de külsőre mégis csak egy műanyag halmaz, amit könnyű amortizálni és belső is igénytelenebb. Haverja a JG MP5K, ami platformot tekintve, műszakilag ugyan az. Ott a gearbox kicsit jobb, de a hop upja ennek szimpatikusabb. Igényesebbnek és minőségibbnek érzem. Árban kb 10%-kal drágább a Cyma.
Magam részéről hiányzik a válltámasz, hogy élhető legyen és ne csak kvázi másodlagos fegyverként funkcionáljon. Egyedüli hátránya a tömege, ami méretéhez képest tetemes. Emiatt is a tussal szerelt verziót választanám.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.