Cyma CM.068C

cm_068c.jpgM4, variációk egy témára, a kifogyhatatlanság tárháza. Ember legyen talpán, aki végig próbálja akárcsak fejben az összes létező komponensekkel összerakott variációt. Jelen esetben a PJ felirattal ellátott Cyma AEG képviseli azt a bizonyos cseppet a tengerben. Nézzük milyen extra fícsörökkel kápráztat minket a CM.068C!

Kezdjük a nyilvánvalóval. Sárga, sőt kutya barna, hovatovább egyenesen desszert színű. Ugyanakkor kapható feketében is ugyan ez a modell.cm_068c_16.jpgSelyemfényű a dukkó, amit a lényegében spiáter külsőre ráhúztak,  plusz egy-két fekete alkatrésszel egészül ki a megjelenés.cm_068c_17.jpgA tok alsó és felső része gyári felállásban hozta ennél a példánynál a jellegzetes M4 betegséget, miszerint a kettő között tapasztalható kotyogás.
Az upperen semmilyen extra dolgot nem találunk. Ellenben a lower “bővelkedik” módosításokban egy klasszikus M4-hez képest.
Vegyük sorba. Jobb oldal.
A legfeltűnőbb jelenség a tárkioldó. Leginkább az Odin Works XMR Extended Mag Release-re hasonlít. Aki elsajátítja kezelésének művészetét, az a leggyorsabb és a legtaktikúlabb tárcserét hajthatja végre a segítségével.
A sátorvas, ahogy az angol mondja -természetesen- “enhenszd”, vagyis fokozottan taktikaibb. Eredetijét a Troy gyártja, az oldalukon olvasható a marketing anyag segít megérteni miért olyan fantasztikus eme szerkezet.cm_068c_1.jpgBal oldalon. 2 részlet maradt, amiről még nem esett szó.
Battle Arms Development stílusú a tűzváltókar. cm_068c_21.jpgRögzítése megtévesztő. Nem az elölről látható csavarral rögzül. Rögzítésének módja az AEG-eknél szokásos, hátul csavaros megoldással történik.
cm_068c_8.jpgSzintén a Troy kemencéjéből kerül ki a kétoldalas tár kioldó.cm_068c_14.jpgMűködik a bolt catch gomb, legalábbis a zárimitációt meg tudja fogni, ha a felhúzókart működtetjük.cm_068c_4.jpgUnalomig ismert crane stock stílusú válltámasz következik. Előnye, hogy a meghajtáshoz szükséges erőforrást ide pakolhatjuk.cm_068c_5.jpgA hozzáadott kis NiMh cellás akkut férősen elnyeli. A végzáró alkatrészek, a lehetőségekhez képest elég nagy helyet hagynak az akku babrálásához.cm_068c_7.jpgIrányzékokból a KAC palettájáról koppintott a Cyma. A hátsó 4 irányban állítható.cm_068c_6.jpgAz elsőnél a magasság. És bár rohadt jól néz ki a 3 rovátka, de igazából nem sok mindenre való, mert horizontálisan nem lehet állítani.
A két irányzék mozgatása eltérő erőt igényel. A hátsó könnyedén felpattintható, az első be kell vetni némi ujjerőt körömből.cm_068c_2.jpgA lángrejtő a szintén egy valódi cucc B kategóriás spiáter másolata, méghozzá a SureFire SOCOM-é. Számunkra a cucc legitimitása kizárólag optikai, egyéni ízlés megítélése, hogy illik e képbe.cm_068c_3.jpgKutatásaim szerint ennek az előagynak nem igazán van 1:1-ben valódi megfelelője.
Vélhetőleg egy extrudált alu profilból alakították ki.
Felül végig fut a sín. 8 szög profiljából 7 oldalán keymod kiegészítőkkel modulárisan felöltöztethető.
Azonban van pár olyan tulajdonsága, ami miatt nem a szívem csücske ez a szerkezet.cm_068c_32.jpgElőször is, a meglehetősen hosszú előagyat 2db hernyócsavar fogja. Az alu, amibe belekapaszkodnak nem vastagabb 3mm-nél. cm_068c_9.jpgNem nehéz elképzelni, hogy egy esés vagy egy szerencsétlenebb fordulás miatt leverjük az elejét. Segít csillapítani a dolgokon a gázblokk, ami némi hézaggal felül alakosan beleillik az előagy profiljába. cm_068c_10.jpgA külsőcsövet a képen látható 4 hornyos gyűrű tartja a helyén. Ez legalább megfelelő felületen fekszik fel. Lelazulás ellen 2db hernyócsavart alkalmaztak.cm_068c_18.jpgA gázblokk kialakítása illeszkedik az előagyba, így nyújt neki némi támaszt.cm_068c_12.jpgSzintén két hernyócsavar fogja a gázblokkot.
cm_068c_11.jpgEzzel az előaggyal a fegyver hossza optikailag csalóka. Hosszúnak tűnik, de kb 1cm-rel hosszabb, mint egy sima, klasszikus (14,5″-es) M4.cm_068c_13.jpgA keymod rendszer lényege, könnyebb és szellősebb alkatrészt lehet vele létrehozni, amit aztán modulárisan igény szerint lehet kiegészítőzni. cm_068c_31.jpgA fenti képen látható ennek a mikéntje. A speciális alakú (fekete) alkatrészeket, bele kell csúsztatni a záralakú kivágásba, majd előre tolni. A csavarokat elég egy fél-3/4-ed fordulattal oldani a levételhez/felrakáshoz.
cm_068c_15.jpgRailezés szempontjából a 9 és 1 óra irányában lévő lyuggatásoknak nem sok haszna van. Ide mindenképp valami, alapvetően keymod kiegészítőt lehet elképzelni.

Belül kevés új dolgot hoz a CM.068. cm_068c_19.jpgA hop up kamra a drágább Cymákra jellemző spiáter öntvény. Belül küzdött némi öntési pontatlansággal pont ott, ahová a gumi szája kerül. Így helyére tolva két oldalról összenyomta, megnehezítve ezzel az adagolást és nózi gumira zárását. Ez az alkatrész nem hozza a legendás AK szériájuk minőségét.

A gumi szokásos Cyma, a dudor középen félig sliccelt. A kamra problémáját megszüntetve rendben volt az adagolás és lőkép is.
A lenyomó fejlődött. Már nem az asszimmetrikus sorjás izét rakják bele. Normális alakja van.

A cső az olcsó kínai csövek tekintetében még mindig legjobb minőséget képviseli. Egyedül a benne tanyázó mocsoktól kell megszabadítani, ezután a feladatát ellátja.

Az állítás lehetne feszesebb. Ez betudható a állítókerék tengelyének, ami hosszabb, mint maga a kerék, ezért a csavar nem tudja odaszorítani, hogy feszesebb legyen.

cm_068c_20.jpgA motor egy lassúcska, de neodímium mágnesekkel rendelkező darabnak tűnik.cm_068c_34.jpgMielőtt rátérünk a gearboxra, teszek itt egy kitételt. A fenti képen egy műanyag alkarész látható, ami a gearbox és az upper közé kerül. Nos, ez a cucc, ami szeretné ellenállóbbá és lötyögés mentessé varázsolni a tokot. Kevés sikerrel, mint, ahogy fentebb írtam, dobozból kivéve a nem túl precíz illesztési hézagok miatt kotyog a két fél. cm_068c_22.jpgGearboxból a Cyma jelenlegi “csúcs” modellje szerepel a fegyverben.cm_068c_23.jpgIgaz, ennek már nincs száma, mint régebben tapasztalhattuk. Kívül fekete, belül nyers spiáter öntvény színű. cm_068c_24.jpgBelül a zöld helyett, immár kék zsírt találunk. Érdekes, változott a Cyma kenési hozzáállása. Kevesebb taknyot használnak és továbbra sem a fogaskerekeken. Ellenben a levegős rész bőséges átlátszó kenőanyagot kapott.cm_068c_25.jpgAz öntvény minősége elégséges. Itt-ott sorjás vagy éles.cm_068c_26.jpgÖrvendetes, hogy a orr részen a belső sarkokat lekerekítették.cm_068c_27.jpgÁm, nem a rádiuszozás az elsődleges védvonal a repedés kialakulása ellen. Belülre került némi plusz anyag, ez látható a képen. Figyeljük, hogy a tappet plate sem teljesen szokványos. Elül szűkebb, hogy a plusz anyag miatt.cm_068c_28.jpgEz és a műanyag henger- és dugattyúfejjel megy biztosra a Cyma, hogy gyári 430 fps körüli rugó esélye, hogy lerúgja a gb orrát minimális legyen.
Hengerfej fronton van némi változás. Eddig spiáter tömböt használtak, most csapágyazást kapott. Így a rendszerben a rugó mindkét vége csapágyon tud elfordulni összenyomódáskor.
Mindenképpen pozitív, továbbá az is, hogy aluból dugattyúfej rögzítőeleme. Ami kevésbé, hogy elölről csavarozódik és hátulról direktbe semmilyen általános szerszámmal nem lehet ráfogni. Kivéve egy hornyot belemarva könnyíthető meg a továbbiakban szétszedés.

Változott további a rugóvezető kialakítása. A vezetőrészen a csapágy felett kialakítottak egy gallért, amire passzosan fel tud feküdni a rugó. Íme, egy példa, hogy nem kell drágának és szétmarkatingezettnek lennie egy jó koncepciónak.

A többi cucc szokásos Cyma alkatrész. 400 alatt, amíg nem működnek felesleges bolygatni őket, ha teszik a feladatukat.

cm_068c_29.jpgA gyári AOE nem a világ közepe. Ehhez megfelelően megvan a második fog a dugattyún.

Összegzés.

Nincs semmi kirívóan rossz vagy kirívóan jó ebben a replikában. Hozza a Cyma által képviselt langyos vizet. Akciós ára a cikk írásakor 135€. Ennyiért kétségtelenül jó ajánlat. Ha az eredeti 190€-ra belőtt árat nézzünk, akkor személy szerint inkább valami olyat választanék, aminél valamivel stabilabban van rögzítve az előagy.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.