Classic Army SLR105 A1 Tactical

caslr.jpgNagyom vegyes érzésekkel gondolok erre a fegyverre. Egyszerűen a Yick Fung Globalnál, azaz a Classic Armynál, mintha megállt volna az idő. Pedig pár éve megújultak és úgy nézett ki, visszateszik magukat arra a polcra, ahol régen, 2005 környékén voltak. Ezt a márkát akkoriban a Tokyo Marui mellé tették a fejek, igaz nem is volt ilyen választék és az áruk is hasonlóan alakultak. Előnye akkoriban a fémtokozás és a “tuning” (a Maruihoz képest, pl: acél fogaskerekek, ventilált dugattyúfej) belső volt. És ez a fegyver is olyan hatást kelt, mintha még mindig abban a korban járnánk. Valahogy a felhasznált anyagok, a felületkezelés, az alkatrészek formája, illesztése mellett elhaladt az idő. Egy bő 100e ft-os fegyverről beszélünk, csak sose tegyünk mellé egy gen 1. E&L-t avagy ForceCore-t, ami jó 30%-kal olcsóbb.
A CA fegyverek valamilyen módon licenszelve vannak. Az AK széria egy amerikai gyártó, az Arsenal termékeit utánozza. Ezért kőruszki fanatikusok kerülik. Másrészt a paletta többi modellje, hordozza azokat a jegyeket, amitől fegyver kinézete egy orosz utánzathoz képest eléggé csoffadt látványt kelt.

 

caslr_1.jpgA fegyver teljes mértékben acélból készült. (Nyilván a tus, markolat és előagy kivételével.) Kizárólag ez a selling pointja. Egyéb érvet nehéz hozni mellette. Kézbe véve helye-közel masszív a cucc. Idegesítő, hogy dobozból kivéve a zsír új fegyvernek lötyög a válltámasza.caslr_4.jpgA felhúzókart a képen látható mértékben lehet hátra húzni. A hop up-ot épp lehet állítani. A fegyver teljesítményét nem befolyásolják ezek a külső bénaságok, viszont a kifizetett árért cserébe a valóságosság nagyobb illúzióját várná az ember.
Érthetetlen, hogy a hátsóirányzék miért olyan lett, amilyen. Szinte végállásba kell rakni, hogy rendezni lehessen a képet. Alsó állásokban, nem látszódik az első tüske. Ez az irányzékblokk meredek emelkedésének köszönhető. Felmerül a kérdés, hogy nem volt prototípusgyártás? Vagy csak valaki ennyire elmérte volna a dolgot?caslr_2.jpgA tokfedél alá dugott alucső a korai Cyma és ős Marui AK-kat idézi, repülés a múltba. A felhúzókart kiszerelve látszik, hogy ez szintén az ősi mintákra készült, és emiatt nem lehet csak félig “felhúzni”. Ez egész tokfedél, felhúzókar, alucső játékpuskás.
A tűzváltókar rögzítésénél sem az esztétika volt a főszempont. Kapott egy D-fejű imbusz csavart és csókolom. caslr_7.jpgA baloldalon található infrabak. 2 csavar és egy szegecs tartja. A szegecs a tuskonzol egyik kötőeleme is egyben. “Üde”színfolt, ahogy elüt a színe a fegyver többi részétől. caslr_8.jpgItt az izgága tus. Ez nem a csoffadt kinézetű. Kopogós, vékony műanyag. A tustalp 2 csavarjának oldásával ide jön az akksi.caslr_14.jpgNagy Tamiya csatlakozót sem lát sűrűn az ember. Ez is egyfajta maradvány. A szilikonos madzag másik fele kis Tamiyjában végződik. Hiába a gondosan összezsugorcsövezett kis csati, ha az egyik hüvely nem szeretne bent maradni. A gyári vezetékek a szokásosnál vékonyabbak, ilyet is ritkán látni.caslr_3.jpgAK-nál sűrűn beszélünk rendszerekről. A Classic Army a saját, LCT rendszerét használja, ahol hernyócsavarok rögzítik a fegyver első traktusának alkatrészeit. caslr_10.jpgMivel az akku a tusban kap helyett, ezért baszomnagy 4-es csavarok fogják külsőcsövet a tokba. caslr_9.jpgA hop up kamra a külsőcső nyúlványába csavarozódik. Bármiféle elmozdulás lehetetlen ebben a rendszerben. A stabilan tartott hop up kamrát pedig szeretjük.caslr_11.jpgÍme a külsőcső. Jól látszik, hogy két alkatrészből van össze csavarva. Itt sem sikerült azonos felületkezelést alkalmazni. A kétrészesség olcsó gyárthatóságot von maga után. A csőhossz könnyebben variálható.caslr_23.jpgFurcsa és számomra eddig “egyedi” megoldás, hogy az irányzékblokk semmilyen rögzítőelemet sem tartalmaz. Se stift, se csavar. Egyszerűen az előagy szorítja oda és tokban lévő konzol pozícionálja.
A prémiumérzést “erősíti” a vélhetőleg egyedi sorozatszám.caslr_12.jpgFront szett csendélet lehetne a kép címe. A képen az összes alkatrész atczél. Megfigyelhetőek a 4-es hernyócsavar furatok és a kompenzátor merőben eltérő, fényes felületkezelése.caslr_15.jpgA tűzváltókar forgatótömbje vasból van és nagyon okosan összegyógyították a karral. Ezzel redukálva az AK-k notórius tűzváltó problémájának egyik pontját. Gyárilag tök jó, feszes a szerkezet.caslr_13.jpgA hop up kamra rusnya. Sorják és öntési nyomok tarkítják.  Belül nem tapasztaltam öntvényhibát. A gyári gumi kékszínű, sztenderd dudorral, kb 60-as keménységű. Némi teflonszalagot igényel. A lenyomókar meglepően passzosan jár.
A lenyomó a gumihoz képest sokkal puhább anyagból van. Végső állásban sem ad elegendő hop up hatást.caslr_16.jpgA CA “fejlődése” egyértelműen a gearbox körül  érhető tetten. Hízott a csapágyak mérete és marketing szempontból legfontosabb, hogy “gyors” rugócserés lett! Persze ehhez is szét kell berhelni a kívülről a fegyvert, hogy hozzáférjünk.caslr_17.jpgcaslr_22.jpgÍme a rugóvezető. Öröm a csapágyak látványa, amit pár gyártó lespórol.caslr_21.jpg9mm-es csapágyfészkek vannak a boxban. Az öntvény minősége ránézésre rendben van. caslr_18.jpgA boxot felbontva a 3 dologgal szembesültem.
Az első, hogy a CA elfelejtette a fehér “madárszar” zsírt, ami képes volt atomra kövül.
A második, hogy van egy kósza, elszabadult szigetelés darab a boxban.
A harmadik, hogy a fegyver a dobozbontást követően egy sem volt elsütve, még akkut se látott, de a dugattyú már meg volt dögölve.caslr_19.jpgAztán jött a negyedik. A hengerfej o-gyűrűi. Két különböző méretű o-gyűrűt sikerült úgy belenyomni, hogy végleg deformálódtak. Nem egyedi eset, másik CA replikában volt hasonló gond. Nevezetesen a Stoner LMG-ben. Hangsúlyozom. Ez egy, a felhasználó által 0 lövést megélt replika. caslr_20.jpgBent tovább matatva eltűnnek bajos dolgok.
Van alu dugattyúfej csapággyal.
O-gyűrűs a műanyag nózi.
A fogaskerekek szokásos porkohászolt vasból vannak, mint a fegyverek 95%-ában.
9mm-es golyóscsapágyak szépen futnak.
A selector plate nem szorul, a cut off levert könnyen mozgatja. Ellenben a tűzvűltókar mozgását átvivő ívek szorulnak. Az öntvény egyszerűen rövid, a csavart meghúzva szorul a szerkezet. Kell neki egy kis hézagolás, hogy szabadabban mozoghasson. caslr_24.jpgA motor bár az átlagnál erősebb mágneseket kapott még mindig nem ér fel egy utólagos, nagy nyomatékúval.

Szóval, van itt egy olyan replika, ami messze alul múlja az elvárásokat. Egyértelmű, hogy egy ForceCore-ral jobban járunk. A CA AK szériáját, csak akkor tudom ajánlani, hogy ár alatt jutunk hozzá. És ez valahol egy full acél Boyi és a ForceCore között kéne, hogy legyen. Egyszerűen ez a színvonal 2017-ben kevés.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.