A&K M870 [TGG AK]

m870.jpgAz airsoft világán belül valahol az érettség foka, ha valaki a shotgunok felé tekintget és nem az n+1-edik -tipikusan- AEG-be vagy GBB pisztolyba tolja a pénzét. (2003 óta én sem jutottam odáig, hogy ilyet vegyek magamnak.)
Jó móka meg kell hagyni. Gyors, hatékony. Főleg épületen belül. A játékra teljesen alkalmas példányokat tízen ezer forintokért birtokba vehetőek.
Egyszerű szerkezetek. Működésileg két kategória van. Az egylövetű és a 3 lövetűek. A bejegyzés flintáit az A&K nevezetű kínai gyártó keltette életre és az előbbi táborát erősítik.

 

A háromlövetűek mondjuk úgy, élethűbbek. Náluk egy a valódi shellhez hasonló “tárban” helyezkednek el a bb-k, amiből a fegyver 3-at enged ki egyszerre. Belső kialakításuk 3db csövet, hop upot és dugattyút tartalmaz, így egyszerre 3 bb kerül a levegőbe. A shellek tipikusan 30bb befogadására képesek, így 10 lövés adható le eggyel. Dióhéjban ezt tudja a 3-lövetű.

Vissza ehhez a jószághoz. A Model 870 a Remington gyár egyik terméke és ennek pofájára szeretne hasonlítani az airsoft replika. Persze, csak nagy vonalakban. A vételárat figyelembe véve ugyanakkor ne legyenek nagy elvárásaink. A rövidebb verzió ~60€ körül lehet a miénk. A hosszabb ~75.
A két fegyver műszakilag megegyezik, alkatrészeik csereszabatosak egymással. Különbség a tusban, cső hosszában és a műanyag színezésében van. Minden egyéb porcikájuk rendre megegyezik.
A tus/markolat és az előagy kivételével a főbb külső szerkezeti elemek spiáterből készültek.

m870_2.jpgA hüvelykivető közepén található sárgás műanyag alkatrész a fegyver hengere. Ennyi mozog, ha felhúzzuk.

Természetesen illúzióromboló a tár, ami 38 bb befogadására alkalma.m870_3.jpgAz elsütőbillentyű rendelkezik a legfontosabb biztonsági eszközzel a biztosítóval. A retesz balra, jobbra tologatásával lehet ki- és bebiztosítani.m870_4.jpgA fegyver a tárból adagolja fel a bb-ket. A középen található műanyag alkatrész az adagoló “szárny”, ami egy kialakított rámpán gördíti a hop upba a lövedéket.m870_5.jpgEbbe az alakos horonyba csúszik bele az adagoló és pöccint ki egy bb-t.m870_6.jpgA tár reteszelője nem a fegyverben kapott helyet. A 4 köröm kapaszkodik a tárfészekbe, a recézett gombot összeszorítva oldható. A dolog érdekessége, hogy a tárfészeknek két pereme van -egymás felett-, ahová a körmök be tudnak akadni. Ha nem kattintjuk be teljesen, a tár bent marad, viszont nem fog bb kerülni a csőbe. Nem tudom, hogy ez szándékos vagy csak így sikerült kialakítani, minden esetre éles fegyvernél is van ilyen megoldás. m870_7.jpgA tus gumírozott, ami inkább csak a csúszást hivatott megakadályozni. Lévén, hogy visszarúgás nincs és a vastagsága is csak jelzésértékű. Nem túl szép a sok csavar, ami a két felet összefogja. És bár jól textúrált, matt hatású a felület, a sok csavar gagyi, kínai érzést kelt.m870_8.jpgA tust szét kell szedni, ha szeretnénk a beléhez hozzáférni. Itt tovább erősödik a csájna életérzés. Hogy legyen tömege (mert ugye “a súly a megbízhatóság jele”) két vasdarabot kendácsoltak bele.
m870_1.jpgElöl kapott helyet a flinta egyik fontos alkatrésze a felhúzókar. A pump-action fegyvereknél ezzel töltjük csőre a fegyvert és airsoft esetben ezzel húzzuk fel a dugattyút.
Ugyanabból a fekete műanyagból készült, mint a tus. Bordái kényelmes fogást biztosítanak. Gyárilag a felhúzás nyers. Ehhez a kidolgozás minősége, a gyárilag 420fps-re mondott rugó és kis erőkar járul hozzá.m870_14.jpgA fegyver külsőcsövének lebontásához oldani kell az elején lévő nagy csavart, ami az első szíjakasztót is fogja és a cső tövében található két hernyócsavart. Ahogy látszik a képen a hop upot szintén egy 3-as hernyócsavarral állíthatjuk, erre feliratot is kapunk a cső tövében. A hop up szerkezetet egy átmenő stift rögzíti. A képen a felhúzókar tövében található 2 műanyag alkatrész a csőközpontosító és a két csövet összekötő elem. Ezek egymásba csúszva kúposan csatlakoznak.m870_10.jpgA hop up szerkezet elég egyszerű. A kamra egy olcsó műanyag csövecske bemarásokkal. A felül lévő csík műanyag pozícionálja a kamrát a tokban, hogy egyenesen álljon. Egy lyukat kapott a rögzítő stift és egy a hop up lenyomóablaka.m870_9.jpgA hop up-ot szétszedve ezek a főbb elemek. Sima réz cső, spec bemarásokkal. Az első a rögzítő stifté, a másodikba kapaszkodik a hop up kamra. Mindez megismétlődik alul is, ahol a guminak van egy szokásos központosító horony is kialakítva, akár csak bármelyik AEG-nél.
A gumi szája elég rojtos és ezt nem az évek meg rutin tették ilyenné. Ez egy új, 0 km-es fegyver. Persze így nincs 1000%-os tömítettség. Viszont aggodalomra semmi ok. Amire ezek a fegyverek vannak, arra alkalmas lesz. Irányzékot amúgy se keressünk. Egyik modellen sincs a kettő közül.
Mivel ez a fegyver gyakorlatilag egy rugós sniperrel van rokonságban és a hop upja is állítható, így simán használható hozzá normális tömegű és minőségű bb, így a lőtávja is meg van a szokásos 50m+ körüli. m870_11.jpgNézzük a belét! Rugós “sniper”. Ez kvázi a legegyszerűbb belsőjű airsoft fegyver. Kézzel felhúzzuk a rugót, a mechanika meg akasztja és amint meghúztuk az elsütőbillentyűt oldjuk a dugattyút, sűrít, bb repül.
A metódus a jelen esetben a következőképp zajlik. Látjuk a rudat, ami épp kilóg a képről. Ebből van kettő. Ezt mozgatjuk az előaggyal. 2 lépésben történik a felhúzás. Először megindítja a dugattyút. Figyeljük a henger alatt a rudazat kivágását. Amint a kivágás eléri a hengert, azt is hátra húzza. A dugattyút hátul megakasztja az elsütőszerkezet. Előre ütemben, előre mozdítjuk a hengert, ami az adagol “szárnnyal” betölti a soron következő bb-t. Így zárul a kör. Az elsütőt meghúzva repül a bb. Persze akadnak még segédberendezések. A henger alatt található spiáter és műanyag alkatrészek meg akadályozzák, hogyha már egyszer felhúztuk, ne húzhassuk fel újra, így nem duplázunk rá a betöltött bb-re.m870_12.jpgAz alkatrészek minősége az árat figyelembe véve oké. Olcsó fegyver, olcsó anyagokból a szlogen.

Nem szarakodtak, a tok gyakorlatilag a “gearboxház”, ha úgy tetszik. Itt csúszik, kúszik, mozog minden, aminek kell.

A felületek simaságától csodát ne várjunk. Ami teherviselő, az acélcsaposan csatlakozik: rugóvezető, sear. Kevésbé teherviselő elemek -spáter- anyagukból tengelyesek.

A rugó mocsok erős. Külső átmérője 10,58mm, belső 7,8mm. 430 fps körül mértem. Emiatt a felhúzás igen combosabb valamint a spiáter elsütőszerkezetet is jobban igénybe veszi. A végek köszörülése nem sikerült. Pedig jó lett volna, ha kicsit szabadabban tud forogni a hosszú és sok menetből álló rugó.

Legegyszerűbb gyengítés, finomítás, ha vágunk a hosszából pár menetet és leköszörüljük a végeket, hogy simábban járjon.

A rugóvezető paraszt egyszerű fröccsöntött műanyag. Nem hogy csapágy, de egy nyamvadt alátét sem fért rá. A dugattyúban viszont találunk egy kicsit meggyötört -a köszörülés hiányától- alátétet.
A hengerszett tömítettsége jó, gyárilag nincs agyon kenve. Ehhez hozzájárul, hogy a henger és a fej egy darab műanyagból van fröccsöntve. Egyébként találunk a fejben gumicsillapítást a löket végéhez. Olcsó, ugyanakkor barátságos megoldás. A fej nem ventillált, de it nincs is szükség rá.
A nózi rész viszont elég sorjás, ahogy a gumi szája. Ez a részlet nem tetszett.m870_13.jpgAz elsütőszerkezet porzott a szárazságtól. Ezeknek nem árt egy kis kenőanyag.
Elöl megfigyelhető az a kb. 45°-os rámpa, amin a bb-t tuszkolja a csőbe az adagoló.

Szóval, mit is lehet elmondani erről a szörnyről? Erős, mint a disznó. Ez teljesen felesleges egy olyan fegyvernél, amit többnyire épületben, LARP-on vagy másodlagos fegyvereknek szervezett rendezvényen használhatunk. A gyengítés nem bonyolult és a belső is meghálálja.
A hop up-ja működőképes arra, amire kell: közepes lőtávok leküzdésére. És nem vall szégyent, ha 40m felé kell lőni. Persze ott már erőteljesen közbe szól az irányzékok hiánya vagy a rövid verzió tustalansága.
Én, az egylövetű shotgunokban nem látok olyan fantáziát, mint a 3 lövetűekben. Így a végső verdiktet meghagyom a kedves olvasónak.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.