Real Sword Type97b

type97b.jpgA Real Sword azon egzotikus gyártók közé tartozik, akik a jól bevált, mondhatni klasszikus műszaki húzásokra alapozva készítenek a valódihoz nagyon hasonló AEG-eket. Minőségük és áruk a felső szegmensbe repítik a termékeiket. Áruk beszerzési forrástól függően 4-500€ körül mozognak. A modellpaletta relatíve kicsit és csak kínai fegyverek kópájiból áll.
Híres SVD-jüket koppintja pl a Cyma.
Type56 a népi Kína AK változata.
Type97 pedig bullpup modernizált kínai kézifegyver, pontosabban annak 5,56-os export változata. Erről lesz most szó. Tulajdonosi szemszögből Zephir kollega vizsgálta a jószágot.
Az RS weboldalán meglehetősen sok infót találunk a termékkel kapcsolatban.

Airsoft fegyverek között a kidolgozottság és az anyagok használata iszonyatosan jó. Ami nem csoda, állítólag a kínai Norinco fegyvergyárban készülnek a Real Sword replikák, azonos anyagokból és technológiával, ezért meglehetősen hasonló lehet a valódi megfelelőjéhez.
A külső és vázszerkezet 3 anyagból tevődik össze: műanyag, acél és alu. Mozgás, lötyögés a pisztolymarkolatnál tapasztalható egyedül, elől. Egyéb iránt nagyon masszív.
A felületek pontos kidolgozásúak. A felületkezelés matt mindenhol. A felhúzókar és egyéb csetreszek kissé nyersen, de lötyögésmentesen járnak, illeszkednek.
A tustalp és a pisztolymarkolat közötti távolság, kb. egy átlag M4 lévő crane stock 3. pozíciója.
A fegyver balansza egész kellemes, nagyon kicsit farnehéz, ami bullpup fegyverek egy jellemzője (elsütőszerkezet, jelen esetben a gearbox és a tár hátul).
Méretéhez képest a 3kg körüli tömege meglehetősen combos.type97b_9.jpgA fegyver baloldalán található a forgókapcsoló, amivel a tűzmód választható és biztosítható az elsütő. Nem túl ergonomikus helyen a tustalp közelében.

Pisztolymarkolatból kettő is jutott az elejére. Az első felett megfigyelhető, a hüvelykujj támasztó. Az ujjat nem célszerű átdugni, mivel nincs elegendő hely 2 ujjnak.

A tustalp tövében, a balodalon helyezkedik el a hátsó szíjakasztópont. Az első a trombita mögött található, egész pontosan annak retesze alatt.type97b_13.jpgFura, hogy a fegyver felépítése jobbkezes, a kezelőszervek helyzete miatt balkezesként jobban kézre áll.
A jobb oldalon található a tárkioldó. Az pici kör alakú gomb a tárfészek tövében. Jobban kézre áll a tűzváltó is a fegyver alatt átnyúlva. A jobbkezesség -a számunkra lényegtelen- hüvelykivető és a jobb oldalról hiányzó ujjtámasz képviseli.

A felhúzókar kétkezes. A hátsó stift jobbra nyílik, kihúzott állapotban rögzül. Az első helyzete változtatható, rugós biztosítású. Mindkettő kellő pontossággal illesztett. Nem lötyög, nem szorul, kézzel működtethetőek.

A bullpup kialakítás miatt az elsütőbillentyű egy rudazatot mozgat. Emiatt az elsütés érzete eléggé takony és hosszú úton jár. Ebből nem lesz speed triggeres varrógép.type97b_15.jpgA szétszereléshez ki kell húzni az első stiftet. A szétszedés titka, hogy előbb a hátulját pár milliméterrel lentebb húzzuk, hogy az elsütő leakadjon a rudazatról, majd előre toljuk.
A pisztolymarkolatnak van egy lecsúsztatható fedele. E mögé kerülhet az akku vagy a csatlakozók, attól függően milyen akkuval használjuk.type97b_16.jpgAkkuból van a gyári speciális kialakítású vagy választhatunk kisméretű, jellemzően 1000mAh körüli LiPo-t a markolatba vagy némi mókolással behajtogatható a Turnigy 1500mAh-s, 7,4-es LiPo.
Ez utóbbi a cső alatt foglal helyet. Nem árt a hátsó műanyag merevítő magasságán rövidíteni (a képen a bal oldalon lévő, keresztben álló műanyag). A madzagot meghosszabbítva a markolatban összedugdoshatóak lesznek a kábelek. Nem árt a balansz kábelnek sem egy hosszabbító, így a fegyverben tölthető lesz az akku. Ezzel megspóroljuk a folytonos és körülményes szét- és összeszerelést minden játék előtt és után.type97b_22.jpgKidolgozottak a gázrendszer apró részletei. Mozog, ami a valódin is mozog. Természetesen itt minden acélból van.
A lángrejtő airsoft sztenderd -14-es menetet rejt, kompatibilis a legtöbb játék kiegészítővel.type97b_17.jpgA fentebbi képen látható a fegyver műanyag alkatrészeitől megfosztva. A főváz két nagy elem összegyógyításából áll. Az eleje acél, amit két hengeres csap köt össze az alu hátuljával. A minőség airsoft berkeken belül első osztályú.type97b_18.jpgHa optikát szeretnénk rá, meg kell venni a kínai sín átalakítót. Nem része a gyári csomagnak.type97b_19.jpgHacsak nem találunk hozzá való optikát, amire kevés esély van.
A hátsóirányzék 4 lépésben állítható, akárcsak az igazin, szép részlet.type97b_20.jpgMivel a hátsóirányzék nem állítható széltében-hosszában, ezt a funkciót az első kapta meg. A hasonlóság kísérteties az AK-hoz.type97b_21.jpgA gearboxot T1-nek hívja a Real Sword. Külsőre teljesen egyedi kialakítású. Az elsütőbillentyű takony érzetét a hosszú 2 darabos rudazat biztosítja. Szinte a fegyver teljes hosszában végig fut, mivel a kapcsoló a gearbox és a fegyver végében kapott helyet. type97b_14.jpgA tűváltókar és a selector plate szög egyszerű. “S” állásban felnyomja a kapcsoló a fogasléces alkatrészt, blokkolja a kapcsoló érintkezését. “A” állásban a kampós vég felemeli a cut off levert, sorozatot lő a fegyver.type97b_10.jpgA gearboxot egyetlen csavar tartja a helyén. A függőleges elmozdulást a box oldalán lévő sínek akadályozzák. (Pl: a stift fejénél lévő)
A képen megfigyelhető a tűzváltó fogasléces szerkezete.type97b_12.jpgA fegyver tartogat egy furcsa hibát. Ami a fenti képen figyelhető meg. Alap esetben a hop up kamrát 2 csavar rögzíti beton stabilan az acél külsőcsőbe. Na, mármost, ha minden csavar be van tekerve hop up és gearbox oldalon is a fenti hézag van a kamra és a box között. Ami nem jó, mert a nózi épp, hogy csak hozzáér a gumi szájához. A csavarokat kiszedve és a kamra elé egy o-gyűrűt betéve teljesen felcsúszik a kamra a nózira. Felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e ez adagolási hibát? Nem. Tökéletesen működik így a szerkezet. Azonban a kronó csavarok nélkül 385fps-t mutatott, csavarokkal 290-et, ami finoman szólva sem egészséges.type97b_11.jpgA másik kérdés, hogy a kamra nem tud e elfordulni, ha nincs benne a két csavar? Nem. Okosan van egy központosító horony a külsőcsövön, amibe illeszkedik a hop up kamra.
Ahogy a képen is látszik, egy darab o-gyűrű megoldott a problémát.type97b_5.jpgEgyedi kialakítású a hop up kamra. Meglehetősen jó anyagból és pontosan fröccsöntött szerkezet. Állítani egyetlen tárcsával lehet, nagyon precízen. Feszes a lenyomókar és az állítótárcsa is. Precíz cucc.
A gumi Marui kompatibilis, tehát aftermakret cuccokkal helyettesíthető. A gyári lenyomója a szokásos dudor. Ez a fegyver nem új és a hop up gumi dudorjából egy jókora darab ki volt szakadva, így érdemi következtetéseket nem tudtam levonni a teljesítményéről. A kidolgozás minősége itt is első rangú. A szája kicsivel hosszabb és kialakítása sem a szoknyás megoldás, egyenes.
Sima Marui kompatibilis rézcsövet találunk a fegyverben. type97b_2.jpgA fegyver -relatíve- gyorsrugócserés. A képen láthatóan elég csak kivenni a boxot a fegyverből lecsavarni a box végét.
Relatíve:
Hátsó stift ki-> felhúzókar felhúz-> hátsó műanyagtakaró le-> madzagot igazít-> gearbox kihúz-> rugóvezető ki.
Tehát jó pár lépést végig kell zongorázni. Igaz, teljesen nem kell szétbombázni a fegyvert.type97b_1.jpgÍme, a T1 gearbox. Ahhoz a fegyver be lehessen hajtogatni felülre került a fogaskerekes rész, alulra a levegős.type97b_3.jpgA gyári motor kicsit csalódás. Sajnos nem neodímium mágneses. Minősége rendben van, ereje lehetne több. Ez, így egy jól szerkesztett kínai motor, semmi több.
Egész kellemes fícsöre a gearboxnak, hogy a visszaforgás gátló kívülről elérhető. Rugócserekor nem fogj a képünkbe vágódni a félig felhúzott rugó.type97b_4.jpgBelül egész sok fehér zsírt találunk. A levegős rész tocsog a matériában.type97b_6.jpgLetakarítva tisztul a kép. A gearbox öntvénye szép, homogén felületű. Nincs sorja. Sarkok, szögek sem nyersek. A két fél illeszkedés példás.
A külsején megfigyelhető a két vezetősín, ami a tokban fixen tartja boxot.type97b_7.jpgA belében található jó pár egyedi alkatrész és akadnak átfedések is a sztenderd Marui szabvánnyal. Részletiben a V7 gearboxhoz hajaz.

Kompatibilis alakrészek:
-Dugattyúfej: jó minőségű műanyag fej, csapágyas, réz rögzítéssel.
-Henger: a csőhosszhoz igazodóan réselt réz henger. Belsőfelülete meglepően jó, bőven üti az átlag kínai fegyverekben lévőket.
-Dugattyú: leszámítva a lentebbi képen a végét szabványos a cucc. Végig fogas, 2 acél kilépőfoggal.
-Nózi: kb. M4 hosszúságú, a nózitáblázatban meg található. Műanyag és o-gyűrűs.
-Fogaskerékszett: a szett a Marui rendszerű M14-ekből lehet ismerős. A tányérkerék érdekessége, hogy a reteszelő része a fogakból került kialakításra, így egyszerre 10 helyen reteszel, az átlag 4-hez képest.
-Rugóvezető: félig meddig egyedi, ugyanis lehet kapni olyan utángyárott alkatrészt, amibe a spec kampós része felcsavarozható. Pl ez a Systema és koppintásai.
-Csapágyak: szokásos 7mm-es golyós csapágyakon gurulnak a kerekek. Megdöglés esetén cserélhető sima csúszócsapágyakra.

Specifikus alkatrészek:
-Hengerfej: teljesen egyedi kialakítású ugyanabból a fekete műanyagból van, mint a többi alkatrész. A hengerrel szorosan illeszkedik a műanyag. A tömítése nem a szokásos o-gyűrű, hanem egy lapos gyűrű, amivel a gyárilag szelelget.
-Cut off lever: az egyeslövésért felelős alkatrész teljesen egyedi és spiáter. Amit kicsit nehezményezek, jobban örültem volna acélnak.
-Kapcsoló: egyedi boxhoz egyedi kapcsoló is dukál. Persze semmi eget rengető újdonság, a szokásos kapcsolókéses megoldást adoptálták a rendszerhez. Nincs csúcsszuper fet, mikrokapcsoló vagy programozható elektronika.
-Tappet plate: az adagolásért felelős alkatrész szintén teljesen egyedi. Kellően kemény, ugyanakkor rugalmas műanyagból készült.
-Visszaforgás gátló: habár ez az alkatrész helyettesíthető lenne egy szokványos darabbal, buknánk azt a nyúlványát, amit megbökve feszteleníthetjük a rendszert. A beakadó éle tompább, mint az elterjedt alkatrészeké. type97b_8.jpgA belépési szög nem a legideálisabb. Ha 5mm-rel hosszabb volna a dugattyú és 1,5 foggal kevesebb lenne, rajta szó sem érhetné a ház elejét.

Összegzés:
Ennek aztán tényleg nincs alternatívája. Egyik gyártó sem csinál Type97-et, de nem is baj. A fegyver nagyon kevés betegséggel küzd, ami megfelelő trükkökkel kigyomlálható.

A kérdés, hogy pótolható-e a rengeteg egyedi alkatrész? A Real Sword gonolt erre is. Ahol árulják a fegyvereiket általában szokott lenni hozzájuk alkatrész is. Ez a belső alkatrészekre igaz. Külsőt ne is keressünk. Mivel a Type97 család nem túl keresett és nincs olcsó koppintása, így az alkatrészek sincsenek úgy kifosztva, mint az SVD esetében.

Külsőre nagyon egyben van. A stabil alapot a gearbox és a hop up kiemelkedő pontossággal és lőtávval hálálja meg. Igényesen legyártott cuccal van dolgunk. Az airsoft ipar egyik tényleg minőségi terméke. Aki megveszi nem fog csalódni. Ez egy hosszútávra tervezett ketyere.