Cyma CM.126 – Beretta “M92FS”

cm_126.jpgHa airsoft pisztolyra gondolunk a többségnek a gázos, blow backes kézifegyverek jutnak eszükbe. Igen széles körben elterjedtek és a modell paletta is meglehetősen bőséges. A pisztolyok másik meghatározó csoportja az elektromos, gearboxos elven működők. Ám realisztikusságuk erőteljesen csonkolt egy GBB pisztolyhoz képest.

Az elektromos airsoft pisztolyt AEP-nek nevezik, azaz Automatic Electric Pistol.
Ezek nem a 4 ceruza elemmel üzemelő játékok.
Ahogy majd látjuk a képeken kisméretű spiáter gearbox, acél fogaskerekkel található benne.
A kisméretű gearbox miatt teljesítményük jóval szerényebb (~200fps vs. ~320fps), mint az átlagos GBB (azaz Gas Blow Back) vagy NBB (Non-Blow Back) pisztolyoké és a hop up szerkezetük is eltérő. Ezek miatt a hatásos lőtáv alacsonyabb. A lassan repülő bb elől nagyobb távokon könnyű kitérni (kb. 30-35m), illetve fenn áll a “veszély”, hogy az ellenfél nem érzi meg a találatot.

Miért szeretik mégis az AEP-eket?
Mivel elektromosak, olcsó üzemeltetni. Az akkut fillérekből fel lehet tölteni.
GBB pisztolyokhoz képest olcsón beszerezhető.
Az elektromos rendszer kevésbé érzékeny a gyártási minőségre és felhasznált anyagokra, ami egy gázos pisztoly esetén fontos a megbízható működés érdekében.
10-15°C alatti hőmérsékletre sem háklis, mint a legtöbb gázos szerkezet.

A műfaj alapjait szintén a Tokyo Maruinak köszönhetjük. Kezdetben sokad vonalbeli gyártók készítették. Például Double Eagle USP-je. Majd Cyma is ráállt a dologra és elkezdte “ontani” magából az AEP-eket. Jelen bejegyzés tárgyát a Cyma Beretta formájú pisztolya szolgáltatja. Nézzük milyen ez!

 

Ahogy a képeken látszik a pisztoly részleti elnagyoltak. Ezek sajnos ilyenek, minden AEP küzd ezzel a gonddal. Általános jellemző, hogy a pisztoly eredetileg tervezett kezelőszervei új értelmet kapnak.cm_126_1.jpgA pisztoly jobb oldalán a biztosító előre mászott az elsütőbillentyű elé. Ahogy látszik az eredeti biztosító kar a szán végében, csak egy a spiáterbe van öntve. Az elütőbillentyű külső mechanikája is szintén csak dekorációs jellegű.

A pisztoly alsó tokja műanyagból készült, a szán spiáter. Utóbbiból készült az elsütőbillentyű, a biztosító retesz, a tárakasztó, a markolatfenék, a kakas és a szánakasztó.cm_126_2.jpgMint említettem a kezelőszervek más funkciót kaptak, mint a valódi pisztolyon. Üres tár esetén, a szán hátul maradását biztosító alkatrész itt a szánt leszereléséért felel. Az eredetileg a pisztoly szétszedését szolgáló forgatható retesz az elsütőbillentyű előtt nem kap szerepet.

A kakas szintén csak dísz. Egy rugó mozgatja, szóval lehet csattogtatni, ha épp úgy tartja kedvünk. A szánon lévő (eredetileg) biztosító/fesztelenítő kar a tűzváltó. A pisztoly tud egyes és sorozatlövést is.
Gyárilag egy 500mAh-s, 7,2(!)v-os NiMh akkut kapunk. Sajnos előforduló jelenség, hogy dobozból kivéve kuka az akksi.
AEP-eknél az akku a cső alatt kap helyet. Ide kell bepattintani speciális csatlakozóval egybeépített pakkot. A kivételt egy, a baloldalon, a csatlakozó tövében elhelyezett billenőnyelv segíti.
Az elsütőbillentyű felett látható a hop up állítótárcsája. A fém gearbox, a normális (abb) akku és az állítható hop up szerkezet (meg a nagyobb teljesítmény) különbözteti meg ezt az elektromos pisztolyt a ceruzaelemes játékoktól.

A pisztoly belsőfelépítése a következő képen figyelhető meg. cm_126_3.jpgA meghajtómechanika gyakorlatilag a markolatban kap helyet. Az elsütőbillentyű és a gearbox között van a tár helye. Az u alakú rudazat köti össze a kapcsolót a billentyűvel. A fehér színű, két o-gyűrűs alkatrész a nózi, avagy a fúvóka, ami egyrészt a bb-t adagolja a hop upba másrészt szállítja a levegőt a bb-hez.

cm_126_4.jpgAz elsütőbillentyű ház és a hop up szerkezet egy egységet alkot. A cső VSR gumival kompatibilis vágásokat kapott.
A gumi saját rendszerű. Egyáltalán nem hasonlít se az AEG, se a VSR, se egyéb gumikra. Ebben a pisztolyban puha, 50-es körüli gumi volt. Kidolgozottsága rendben van, sorja nem volt felfedezhető. A lenyomó profilja követi a klasszik dudoros vonalat.
Ellenben a lenyomókarba fröccsöntött a lenyomó profilja “H” stílusú.
A tárcsával tág határok között állítható. Fura módon a tárcsa közepe körül a csigavonalon volt egy lapos rész, ami miatt hektikusan működött abban a tartományban a szerkezet.cm_126_5.jpgA gearbox a Cymától szokatlan módon kék trutyit kapott. A cucc félig nyílt kézbe véve. A pisztolyban a markolat fala zárja. Az AEG gearbox többségével szemben 4 fogaskerék található benne. cm_126_6.jpgKitakarítva a képen látható alkatrészekkel találkozunk. Mivel a rendszer jóval kisebb, mint átlag AEG box, semelyik alkatrésze sem kompatibilis.
A 4 fogaskerék vasporból készült, ahogy azt már megszoktuk a legtöbb AEG esetében. Nylon csapágyakon futnak, szokás szerint jó, ha be vannak ragasztva a helyükre.
A dugattyú alatti kampós alkatrész a tappet plate, nem messze tőle található a tappet himba. Ez a két alkatrész mozgatja a nózit, ami két o-gyűrűvel küzd a levegő bent tartásáért.
A kisebb rugó és a felette lévő fekete alkatrész a nózi rugója és rugóvezetője. Az utóbbi végén szintén található egy o-gyűrű.
A levegős rész további elemei a dugattyú, ami egy acél fogat kapott (ezekkel a gyári rugó mellett ritkán van gond) a réz henger és a hengerfej, ami egyben a nózi háza is.
A motor a modellezésben szabványos, 1/18 méretosztályban elterjedt kefés. 370 néven emlegetik.
A szektor kerék felett lévő műanyag alkatrész a cut off lever, avagy az egyeslövés alkatrész. Ez pattintja fel a már fentebb említett u alakú rudazatot a ciklus végén.

A LiPo akkuk előretörése az AEP világát sem hagyja. Erőteljesen elgondolkodtató a “beruházás”. Előnye, hogy nő a tűzgyorsaság és csökken a reakció idő. Csináltam egy összehasonlító videót a két technológia között.

Gyári 500mAh-s, 7,2v-os NiMh vs. 550mA-s, 20C-s, 7,4v-os LiPo.
Ennek a pisztolynak a gyári akksija nem volt halott dobozból kivéve.

Lehet e “tuningolni”?
Lehet, csak kérdés, hogy minek. Tuning alkatrészeket aranyárban a Laylax nevű japán gyártó csinál Nine Ball címke alatt: http://www.shop-laylax.com/SHOP/109590/113212/list.html.
A pisztoly árának többszörösét el lehet rá költeni. Ezért nem igazán elterjedt.

Hogy kinek éri meg ilyet venni? Ezt mindenki boxolja le magában, aki másodlagos fegyverben gondolkodik. Ha szép tárgyat szeretnénk, inkább egy GBB pisztoly válaszunk. Ha egy csúnyácska, olcsó, de hűséges szolgát, aminek tudatában vagyunk, a képességeivel válasszuk az AEP platformot.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.