Amoeba AM-005

am005.jpgÚgy hozta a sors, hogy a nem rég kifilézett pisztoly Amoeba egy fél számmal nagyobb testvérét is górcső alá vehettem. A belsőről most kevés szó fog esni. Aki arra kíváncsi nézze meg a linken lévőt, belül mindkettő ugyan az. Azzal a különbséggel, hogy ebben a fegyverben a tányér fogaskerék nem volt elrepedve. Itt a hop up gumival volt probléma, ami úgy beleragadt/rohadt, hogy nem lehetett roncsolás nélkül kitessékelni a helyéről.

 

A tust vagy bármiféle válltámaszat nélkülöző pisztoly verziónál a másodlagos fegyver jelleg a domináns. A bejegyzés alanya kapott egy behajtható műanyag válltámaszt, ami a célzást erőteljesen megkönnyíti. Nincs több esetlen botladozás a kézben, a vállnak szorítva biztosan tartható a szerkezet. Így elsődleges fegyverként tökéletesen alkalmazható az eszköz.
am005_3.jpgA válltámasz teljes egészében műanyagból készült, kivétel ez alól a stift, ami forgáspont és a csavar, ami rugóvezetőbe rögzíti.
Retesz rögzíti kihajtott állapotban. Holtjáték csak vertikálisan tapasztalható, kb. 5mm a tus végén.
Behajtva a zsanér rugós, rámpás szerkezete rögzíti.
A válltámasz alapjában lehetőség van egypontos szíjat használni. Ez egy okos tulajdonság. Az anyag elég vastag ahhoz, hogy a még mindig pehelysúlyú kategóriába tartozó fegyvert gond nélkül megtartsa.
Ha valamilyen oknál fogva mégis több pontosát szeretnénk két lyuk található a tus végén, lent és fent, ahová tetszőlegesen rögzíthetjük.am005_1.jpgEnnél a modellnél más az előagy. Vagy alu vagy spiáter öntvényről van szó. Így részben fém a külső szerkezet, ha külsőcsövet és a rögzítőgyűrűket is számoljuk.
3 sín használható a 4-ből, aminek oka, hogy az elsőirányzék / akkufedélre nem pakolhatunk csak úgy kiegészítőket. Az oldalsó és alsó rélek ellenben szabadok. Bár hosszuk korlátozott, még így is sokféle motyóval súlyosbíthatjuk a replikát.
A vertikális markolat gyári tartozék. Átmenőcsavaros megoldás, kézzel oldható. Viszont a csavart ki kell húzni, ha másik pozícióba szeretnénk rakni a markolatot. am005_2.jpgBizonyára feltűnt a hangtompítóimitáció. Sőt megkockáztatom, ez hozza majd a kuncsaftokat a fegyvernek. A dorong sokaknak megnyugtató és erőt kölcsönző jelenség.
Az ARES mérnökei úgy döntöttek neki mennek az airsoft világ -14-es menetének és csak azért is +14-est vágnak rá. E miatt sok kiegészítő máris leesett a fegyver elejéről.
am005_5.jpgUgyanakkor van egy fícsöre a cuccnak. Meghosszabbítja a belsőcsövet. A két csövet egy rugós szerkezet szorítja össze. A toldat cső mindkét végén található letörés, illetve az elején egy központosító o-gyűrű. A hangtompító végén, egy kialakított fészekbe fekszik fel az zégergyűrű, ami a cső bemarásába kapaszkodik.am005_4.jpgMi értelme van az egésznek, ha nem cső hosszán múlik a fegyver pontossága. Ez a jó meglátás az érem egyik oldala. Ahhoz, hogy kiderüljön, a másik nem árt előkapni a kronót. A fegyver a hangtompító nélkül 335fps körül produkált, feltekerve 385fps körül mutatott (20-as bb, beállított hop up). Aki trükközni akar, úgymond van mozgástere. Habár a lőképben minimális változást hozott a két állapot közötti különbség. Amit a 0,28g-os bb-nek tulajdonítható (amivel próbáltam), kicsit több krafttal laposabb röppályát produkál ilyen tömegű bb-nél.
Nem is értem, hogy hagyta ki a gyártó vagy a webshop a field + cqb ready marketing bullshit ziccert.
A jelenség mögött a csövek térfogata és a henger térfogata között kell keresni megoldást. Rövid verzióban a cső térfogata kisebb, mint a henger térfogata, e miatt a 20-as bb már rég nincs a csőben, hogy energiát gyűjtsön, mire a dugattyú kipréselné magából az összes szuszt. Hosszabb verzióban ez az arány jobb, emiatt a bb több időt tölt a csőben, hogy energiát gyűjthessen.

Így a második ilyen fegyver után is erősödött bennem az érzés, hogy habár ezek az ARES gyártotta fegyverek műszakilag szeretnének előremutatóak lenni, a kivitelezés sok esetben alul múlja közepes szintet. Ha el kéne helyezni a palettán, az APS alá tenném őket. És emiatt fájópont, hogy az áruk picit az APS felett van, főleg, ha nem akciósak. Természetesen félreértés ne essék. Nem azt mondom, hogy használhatatlan vagy alkalmatlan a játékra. Inkább, hogy ebben az ár kategóriában ennél több igényességet, jobb alkatrészeket és minőséget várna az ember. Akciós ~200€, nem akciós ~300€.  Persze ezt a formát kevesen produkálják, így aki a kinézet miatt veszi, kevés alternatívája van.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.