AEP lipósítás

Az airsoft pisztolyok világának jelentős hányadát a gázzal hajtottak teszik ki. Azonban relatív igénytelenségük miatt közkedveltek az elektromos példányok is. Ezeknél a legfőbb hátrány, hogy az akkumulátornak nagyon kisméretűnek kell lennie, hogy a fegyver tokozásába beférjen. Gyárilag a hagyományosnak mondható NiMh akkut használnak, melyek 6 cellásak, 7,2v névleges feszültségűek és 500mAh-nyi áram tárolására képesek. Ezeknél a legfőbb probléma, hogy pisztoly motorjának nem tudnak elég nagy kezdeti áramot biztosítani, ezért az elsütés kelletlenül lassú. Szerencsére az airsoft ipart is elérték a Li-alapú akkumulátorok melyek megoldást nyújtanak a problémára. A lassúságot felváltja gyors reakció. Az itt tárgyalt Turnigy akku majd kétszeres kapacitást kínál a gyárihoz képest, a motor nagyobb áramot tud felvenni a telepből és nem utolsó sorban 0,2v-tal nagyobb feszültséget is ad, ami a tűzgyorsaságnak tesz jót. A gyári felálláshoz képest egy liposított AEP felhasználási élmény szempontjából ég és föld a különbség.

Nézzük, hogy lehet ez elérni:

AEP lipósításnál az első kérdés, milyen akkut vegyünk?

Hobbykinről 950mah-s Turnigy Nano-tech lipot választottam. Méretei (71×25×14mm) egész jól megközelítik a gyári nimh akkut (90×24×12mm), ill. nagy kapacitása rengeteg lövésre teszi képessé a pisztolyt. Mindezek mellett meg kell jegyezni, némi barkácsolás szükséges a beépítéshez.

 

Két AEP-be mókoltam bele: DE USP és DE Beretta. Glockba nem próbáltam. (Szerk.: Azóta próbáltam és jó a villany Glockba is!)

Magát az akkut szét kell szedni. Ez abból áll, hogy kell távolítani a kék zsugorfóliát, ami alatt egy fehér vastag műanyag fut körbe. Ezt is levesszük, majd leforrasztjuk a vezetékeket. Ebben az akkuban nincs nyáklap, magára pólusokra vannak rá forrasztva a kábelek. Nem árt egy kis szigetelőszalaggal le ragasztani egy-egy oldalt az akkun, ha már leforrasztottuk a madzagokat, elkerülve az esetleges rövidzárat. Az összekapcsolásnál ponthegesztették a két fület, miután le forrasztottuk a balanszkábelt egy kisollóval könnyedén szét tudjuk vágni. Arra vigyázni kell, legyen elég hosszú a fül mindkét oldalon, ezeket össze kell majd kötni.
Ha megvan, márcsak a két cellát kell fizikailag ketté szedni. Mindenféle köztes lap nélkül kétoldalas ragasztóval össze vannak ragasztva. Óvatosan, nehogy megsértsük a cellák épségét. A maradék ragasztót alkohollal és egy ecsettel szépen el lehet távolítani.
Amint ketté szedtük jöhet az összeforrasztás. Ügyeljünk a polaritásra, ha már nem emlékszel vagy nem vagy biztos benne melyik melyik multiméterrel mérd meg.
Forrasszuk vissza a vezetékeket, a két fül, ami ponthegesztve volt kössük össze egy kis darab vezetékkel (ami kb olyan vastag, mint a jst csatis kábel). Ha ezek megvannak, hajtogassuk be a lipo lábait, tekerjük körbe szigszalaggal.

Vigyázzat! a lipo kivezetési a sok hajtogatástól nagyon könnyen letörnek!

Csatlakozó tekintetében választhatunk a gyári megoldás és jst csatlakozó között. Ha jst mellett döntünk be kell szerezni egy a pisztolyra valót. Míg gyári megoldásnál le kell bontani a gyári akkut és fel kell forrasztani. Ebben az esetben nem árt a végeredményél valami szigetelésről gondoskodni. Töltésnél, ha Imax B6 jellegű töltőnk van a gyári akku adaptert be lehet fogni egy kis átalakítással.

Íme a végeredmény:

USP:

Ennél a módosítás kimerül a cső alatti “vasdarab” kicsavarozásában

Beretta:

Egy kicsit többet kell mókolni, hogy bent legyen. A szánbelső részéből kell egy kis anyagot levenni, ill. a csőrögzítő műanyag vállát kell mind két oldalon levágni. Elhagyni nem lehet ezt az alkatrészt, mert ezzel rögzül a szán.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.